Някои модели са оборудвани със сгъваеми прозорци

Днешният електрически прозорец предшественик е въведен за първи път през 1926 г. и е бил използван с помощта на коляно с въртящ се копче. Прилагането му стана необходимо поради способността на автомобилите да пътуват далеч по-далеч, отколкото в миналото и поради това необходимостта от устройство за защита от дъжд. Преди този период много автомобили не бяха оборудвани със странични прозорци. Въвеждането на регулиращия прозорец от своя страна се дължи на необходимостта да се остави свеж въздух в купето, който поради прозорците се превърна в затворено пространство.

например френски автомобили, произведени след 1945 г. Прозорците обаче веднага се считаха за по-практично и удобно решение. Той се състои от коляно, прикрепено към кабел, който има функция за повдигане или сваляне на страничния прозорец на електронната поща. За тази цел вътрешната част на вратата е снабдена с щифт, който позволява лесна работа с механизма. Тази техника все още се използва днес. Единствената новост е използването на електрически двигател за тази цел. Електрическият прозорец за първи път е инсталиран през 1941 г. на един от моделите на Ford.

Някои европейски производители, като BMW и Mercedes, са приели в началото на 50-те години. Това направи възможно управлението на прозореца с малък бутон. Такова управляващо устройство обикновено се намира на централната конзола или на подлакътника на страничната врата в близост до дръжката. Механизмът има и някои защитни функции. Те включват функцията за защита на рамката, която прави прозореца да се движи само когато няма препятствие между стъклото и рамката. Освен това, когато прозорецът достигне най-високата или най-ниската точка, електрическият мотор автоматично спира.

Пропускът на регулаторния прозорец най-често се дължи на нередности при работата на електрическата система на автомобила или чрез разкъсване на зъбните колела. За да отстраните проблема, трябва да премахнете вътрешната облицовка на вратата. В нашия онлайн магазин ще откриете широк спектър от резервни части (например бегачи, релета, спирачни барабани, разширителни клапани, прекъсващ генератор на алтернатори) за повечето марки автомобили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *